След като ви запознах с важността от поддържане нормалните стойности на цинк и храните, от които може да си го набавите ви представям обзор на ново проучване,което показва връзката между дефицита на цинк и високото кръвно налягане.

Хипертонията засяга милиони хора по целия свят, включително 70% от хората над 70-годишна възраст. По данни на СЗО 7,5 милиона смъртни случаи се дължат на повишено кръвно налягане, около 12,8% от всички смъртни случаи. За нормални стойности на кръвното налягане се приемат 120/80 mmHg. При стойности над 140 mmHg систолно и над 90 mmHg диастолно налягане говорим за хипертония. Липсата на физическа активност, нездравословно хранене, повишен холестерол и стреса са допълнителни рискови фактори за развитието на хипертония.

През последните години изследователите отбелязват връзка между ниските нива на цинка и хипертонията. Въпреки това, досега учените не успяват да определят точната роля на цинка в развитието на хипертония. Например, пациенти с определени състояния, като диабет тип 2 и хронично бъбречно заболяване, обикновено имат дефицит на цинк и високо кръвно налягане. Учените все още не са наясно дали нивата на цинк са причина или ефект на повишеното кръвно налягане. По същия начин, други проучвания показват, че хората с по-ниски нива на цинк са по-склонни към развитието на хипертонични състояния. Скорошно проучване относно връзката между ниските нива на цинк и високото кръвно налягане е публикувано в American Journal of Physiology – Renal Physiology.

Бъбреци и високо кръвно налягане

Абсорбцията на натрий играе жизненоважна роля за понижаване на кръвното налягане.Особено важен е натриевият хлорид в бъбреците. Обикновено по-ниските нива на натрий в урината съответстват на повишено кръвно налягане.

В това последно изследване учените проведоха серия от експерименти, за да изследват връзката между цинка и хипертонията. При проучването, мишките, които са на хранителен режим с по-ниски нива на цинк развиват хипертония. След това животните са разделени на две групи, като на първата се дава храна с адекватни за нуждите на организма количества цинк. При тази група кръвното налягане на мишките се нормализира.

В други експерименти изследователите работят върху животински тъкани в лаборатория. Те показват, че натриевия хлорид е отговорен за хипертония, която е медиирана от дефицит на цинк. Според изследването активността на натриевия хлорид се променя от наличието на цинк – той се увеличава, когато цинкът е с ниски стойности. Тези резултати потвърждават ролята на цинка в развитието на хипертония. Според учените „Разбирането на специфичните механизми на дефицита на цинк и развитието на хипертония, може да има важно значение за лечението.“

Източник: www.medicalnewstoday.com

Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!