Здравейте, аз съм д-р Снегарова и днес ще обърна внимание на ролята на джинджифила и неговото приложение при оплаквания от страна на гастро-интестиналния тракт.


Джинджифилът, наричан още исиот или имбир е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността.В Европа се разпространява през 13 век, благодарение на Марко Поло.
Противовъзпалителните,антиоксидантните и противотуморните ефекти на джинджифила са доказани с редица проучвания.
В последните години учените проявяват засилен интерес относно ефективността му при оплаквания от страна на гастро-интестиналния тракт.
Химическият анализ на джинджифила показва, че той съдържа над 400 различни съединения. Основните съставки в коренищата на джинджифила са въглехидрати (50–70%), липиди (3–8%), терпени и фенолни съединения (Grzanna, Lindmark, & Frondoza, 2005).
Джинджифилът притежава газогонно действие, намалява налягането върху долния езофагеален сфинктер, намалява оплакванията от чувство за пудаване и болка в коремната област(Ali et al., 2008; Chrubasik, Pittler, & Roufogalis, 2005; Lohsiriwat, Rukkiat , Chaikomin, & Leelakusolvong, 2010).

Нарушено храносмилане
Диспепсията представлява състояние на нарушено храносмилане, което може да бъде причинено от заболявания на стомашно-чревния тракт (органична) или т.нар. функционална(идиопатична) диспепсия, когато не се установяват обективни причини за състоянието.

Нарушеното храносмилане често може да се дължи на:

  • твърде бързо хранене;
  • преяждане;
  • консумация на пикантни, пържени или мазни храни;
  • психо-емоционален и физически стрес на организма;
  • прекормерна консумация на кафе или алкохол;


Важно е при оплаквания от страна на храносмилателната система да се консултираме с лекар-специалист,за да се изключи възможността от заболявания.
Симптомите на лошо храносмилане могат да включват чувство за тежест в стомаха след нахранване, болка или чувство за парене в горната част на стомаха, газове, подуване на корема и др.
Здравословното и балансирано хранене, както й консумацията на някои безвредни природни продукти като джинджифил могат да спомогнат за борбата с функционалната диспепсия.

Препоръка:

Храненето трябва да бъде редовно и  на малки порции: закуска, обяд, вечеря и малки междинни закуски. Големите интервали между отделните хранения,  обилните порции, както й късната вечеря могат да обострят симптомите от страна на гастро-интестиналната система. Бавното и внимателно дъвчене са изключително важни за доброто храносмилане.

Чаша чай от джиндифил вечер преди сън ще помогне за борбата с неприятното чувство за подуване и болки в корема, както й ще подобри храносмилането.

Гадене и повръщане
Най-честата причина за гадене и повръщане е бременността. Гаденето и повръщането засягат до 80% от жените през първия триместър на бременността (Lete & Allué, 2016; McCarthy, Lutomski, & Greene, 2014; Palatty, Haniadka, Valder, Arora , & Baliga, 2013).
Влиянието на консумацията на джинджифил като антиеметик при симптоми на гадене и повръщане по време на бременност е обстойно проучено в множество клинични проучвания в продължение на повече от 30 години (Giacosa, Morazzoni et al., 2015). Проучванията показват, че джинджифилът в доза 1g/ден е ефективен при бременни жени с оплаквания от гадене и повръщане и няма странични ефекти(Firouzbakht, Nikpour, Jamali, & Omidvar, 2014; Haji Seid Javadi, Salehi, & Mashrabi, 2013; Saberi, Садат, Abedzadeh-Kalahroudi, & Taebi, 2014; Thomson, Corbin, & Leung, 2014; Viljoen, Visser, Koen, & Musekiwa, 2014).

Препоръка:

За най-добри и трайни резултати и профилактика на стомаха срещу киселини, е препоръчително да се пие по една чаша чай от джинджифил, 20-30 минути преди хранене.

Може да си направите й джинджифилова лимонада или студен чай от джинджил, разхлаждащи напитки за горещия летен сезон.

Освен, че ще ви помогнат в борбата с гаденето и повръщането, джинджифиловите напитки ще укрепят имунната ви система и ще ви тонизират.

Редовната консумация на джинджифил подобрява храносмилането, спомага за борбата с киселинния рефлукс, чувството за болка и продуване в корема.Освен това е богат източник на микронутриенти, стимулира метаболизма и подпомага укрепването на имунната система.

Чайовете Verve teas са 100% натурални чайове от джинджифил. Те могат да ви осигурят необходимата дневна доза джинджифил, да ви доставят наслада и да подобрят вашето здравословно състояние.

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.