Еритритолът представлява бял, кристален захарен алкохол. В природата се среща в плодове като грозде, праскови, диня, в някои гъби, също така и във ферментирали храни като сирене, бира, вино, от 1990г. се произвежда и лабораторно. Еритритол се използва като заместител на бялата захар в различни нискокалорични храни, храни без захар, предназначени за хора, спазващи хранителни режими или страдащи от диабет и други хронични заболявания. В хранителното произдоство е известен като хранителна добавка Е968, одобрен от Световната здравна организация (СЗО) през 1999г.
Еритритолът е широко използван подсладител заради неговите доказани предимства пред останалите заместители на кристална захар като манитол, сорбитол, ксалитол. Еритритолът съдържа 0.24кал/гр, което го прави много по-нискокалоричен от останалите подсладители, както и от кристалната захар, която съдържа 4кал/гр. Молекулната му структура е много близка до тази на захарта, на което се дължи сладкия вкус, който той поражда, стимулирайки сладките рецептори в устата.Също така и неговото преминаване през гастроинтестиналната ни система – устойчив е на бактериите в стомашно-чревния тракт (СЧТ), реабсорбира се лесно през стените на червата, циркулира свободно в кръвта и до 90% се екскретира с урината. Останалите под 10% от продукта се изхвърлят непроменени чрез фекалиите. Много проучвания доказват, че еритритол няма ефект върху нивата на кръвната захар и действието на инсулина, не повлиява нивата на триглецири, колестерол, липсват данни за повишение на кръвното налягане, което го прави подходящ за пациентите, страдащи от диабет, метаболитен синдром, затлъстяване. Проучване на Бостенския университет показва понижен риск от сърдечно-съдови инциденти при пациенти с диабет тип 2, който се дължи на открития антиоксидантен ефект на еритритола.
Захарните алкохоли са свързвани с множество странични ефекти на СЧТ – гадене, подуване, диария, метеоризъм, болки. Еритритолът ги превъзхожда по значително по-малкото нежелани реакции.
Най-популярния метод за производство на еритритол е от глюкоза, получена от царевица, която ферментира под въздействието на бактерията Moniliella pollinis. Еритритолът се среща и в някои плодове – круши, грозде, диня, също и в някои продукти на ферментацията – бира, вино.
Основни ползи на еритритола:

  • Вкусът му много наподобява вкуса на бялата захар;
  • Не съдържа калории;
  • Не повишава нивото на кръвната захари;
  • Предпазва от кариеси и заболявания на устната кухина;
  • Антиоксидант – абсорбира се от свободните радикали.

Въпреки полезните свойства на еритритола, пациенти, страдащи от синдром на дразнимото черво или други стомашно-чревни проблеми, трябва да избягват употребата му, както й на други захарни алкохоли.
Винаги се консултирайте с лекар относно подходящия хранителен режим за вас!

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.